Om flyttebyråer

Det finnes flere flyttebyråer i norge og flyttebransjen er ansett som en cowboy-bransje frem til dags dato. Flere har kun en varebil og en mobiltelefon med utallige hjemmsider på internett da kunder søker ofte på Google . 

Det etterlyses en grundig kontroll og fastsettelse fra regjeringen med å sette lover og regler på plass her.

Et flyttebyrå bør ha løyveregistrerte biler over 3,5 tonn, eget lager, riktig utstyr for å avlaste tyngder, kurset ansatte, følge alle HMS regler og arbeidsmiljøloven samt ansvarsforsikringer. En slik godkjenning, samme som i byggebransjen burde vært gjort innad flyttebransjen fra arbeidstilsynet som kan kontrolleres av verneombudet i hver enkelte bydeler og kommuner.

Flere flyttebyråer benytter andre lagringstilbud hvor de i utgangspunktet sier de kan lagre selv, men bruker andre tilbydere. (Hvorfor eget lager? En flytteprosess kan inneholde flere prosesser, la et flyttebyrå ta ansvar for alt)!

Enkelte flyttebyråer reklamerer med "Bekjemp svart arbeid" uten å nevne navnet dems. De skriver slik: "(Kontant betaling over kr.10000,- er ulovlig)" Det de mener er at du kan betale kontant under kr.10000,- som er lovlig. Sannheten er at de fleste flytteoppdrag blant private er under kr.10000,-
Et godt tips er å sjekke på www.proff.no økonomien til enkelte flyttebyråer. Hvis det er et enkeltpersonforetak vil informasjonen ikke vises! Kun hvis det er et AS (Aksjeselskap). Stemmer inntektene og utgiftene? Er en bedrift med 2,5 millioner Norges beste flyttebyrå? Kan de vise på hjemmesiden at de har eget lager, kontor, utstyr, osv? Har de en adresse / kontor hvor de kan treffes? 

Dette ber vi alle kunder om å sjekke for å gå grundig til verks. Be om navnet på enkelte ansatte, dobbeltsjekk med arbeidsregisteret, (AA registeret) og forlang id-dokumetasjon ved oppmøte av de enkelte ansatte spesielt på byggeplasser og hos kommuner og staten.

Ved å engasjere et flyttebyrå, bestill et firma som kan tilby biler over 3,5 tonn, ha egne lagringstjenester og registrerte ansatte. Et løyveregistrert firma med biler over 3,5 tonn har et løyveinnskudd på kr.70000,- per lastebil som kan gi garanti, bedriften og eier, plettfri vandel og ingen inkassofordringer. Hjemmesider uten å vise et organisasjonnummeret bør ringe en bjelle!

Kilder: www.proff.no  www.transportloyve.no. www.brreg.no. www.arbeidstilsynet.no