Flytting


Å flytte for seg selv er en spennende og lærerik opplevelse. Selve flyttingen er ikke like begivenhetsrik. Man oppdager ofte ikke hvor mye man har, før man begynner å pakke det ned, og ikke minst, må bære alt sammen! Når man skal flytte er organisering og planlegging viktig. Har man gjort godt forarbeide, går alt fortere og lettere.

PAKKE NED

Å pakke ned eiendeler er en jobb som må gjøres nøye. Alt som kan knuses må ha en eller annen form for beskyttelse rundt seg, enten det er papir, bobleplast eller tekstiler. Det er lettest å pakke i pappesker og store plastikk- eller papirposer.

Skal du bruker flyttebyrå, sørg for at du pakker slik at du får færrest mulig kolli, altså poser eller esker, slik sparer du penger.

Ikke pakk esker for tunge, de skal kunne bæres også. Fordel de tunge gjenstandene. Eskene skal ikke veie særlig mer enn 25 kg.

Sørg for at du har oversikt over hva som ligger hvor, gjerne ved å merke eskene eller posene. Mange benytter perioden rett før man flytter, til å sortere klær, møbler og småting. Rensk ut alt du ikke trenger eller bruker. Det er ikke noe vits å dra med seg gamle eiendeler til en ny leilighet. Gi bort det som kan gis bort og kast det som må kastes. Det er lurt å oppbevare ting du vet du kommer til å trenge med en gang tilgjengelig. Legg for eksempel tannbørste, rent skift, nøkler og mobiltelefon i en veske.

Å frakte alle eskene og posene kan fort bli et problem. Særlig hvis du ikke har tilgang til kjøretøy. Da kan du, enten leie en stor bil, eller hyre et flyttebyrå. Sistnevnte er mest lønnsomt dersom du skal flytte langt unna, og har mange, store møbler. Et flyttebyrå hjelper deg også å bære. Men her er det lurt å være ferdig pakket når de kommer, for de tar som oftest timebetalt.

FLYTTE UT

Når du flytter ut av en leilighet, vær nøye med nedvaskingen. Det er vanlig folkeskikk å vaske boligen godt ned, i alle kriker og kroker, før de nye beboerne tar over. De skal ikke trenge å vaske etter deg før de kan begynne å innrede.

Husk å vaske dører og vegger. Tørk av tak, vask under badekar og rens alle sluk. Pass også på at skap og skuffer er rene. Ikke legg igjen noe som helst. Hvis du ikke vil ha det, er sjansen liten for at de som kommer etter deg vil ha det.

FØR DU FLYTTER

Husk å melde flytting til posten, og andre som trenger din adresse.
Vurder om du skal skifte din folkeregistrerte adresse. Hvis du ikke er sikker på om du skal bo lenge i din nye bolig, frarådes du til å skifte adresse i folkeregisteret.

Finn ut om dine eindeler er dekket av dine foreldres innboforsikring, selv etter du har flyttet ut. Enkelte forsikringer dekker barna så lenge de er studenter.kriv inn tekst her